Hogyan készíts technikailag jobb minőségű fotót? 📸

Hogyan készíts technikailag jobb minőségű fotót? 📸

Az, hogy melyik fotó jó, szubjektív megítélés kérdése. Így arra bíztatlak, hogy bátran próbálgasd a szárnyaidat, és ki tudja, az is elképzelhető, hogy a képeiddel új stílust teremtesz. 📷💣🌟
Ha inkább a már bevált gyakorlatból lesnél el pár ötletet összegyűjtöttem Számodra néhány technikai tippet, amiket érdemes szem előtt tartani, mielőtt elkattanna az a bizonyos expo gomb.

1.) Ha már FÉNYképet készítesz, kalkulálj a fénnyel

A telefonok automata beállításai nagyban a segítségedre lesznek, így relatíve könnyű egy normális fényviszonyú, nem túl sötét, nem túl világos képet készíteni.

Amikre ez esetben érdemes figyelni,

✓ hogy ha a nap nagyon éles az jelentősen kiemeli az esetleges bőrhibákat,

✓ ideális, és sokak által preferált időpont a fotók elkészítéshez a délután, amikor a nap már nem süt olyan direkt módon,
✓ ha szemből fotózól és a nap mögötted van az arcod valószínűleg nem fog elég fényt kapni,
✓ ha oldalról érkezik a nap az árnyékot fog vetni az arcod átellenes oldalára,
✓ ha szemből fotózol és a nap is szemből süt arra figyelj, hogy semmiképpen ne hunyorogj.

Ha fény, akkor feltétlenül meg kell említeni a kék és aranyórát, azt a két időpontot, amikor a napot a legkülönlegesebb módon tudod a szolgálatodba állítani.
Az aranyóra személy szerint a kedvencem.


2.) Figyelj a háttérre, a részletekre

Biztos vagyok benne, hogy már rengeteg képet készítettél magadról, akár aktívan jelen vagy online, akár még csak tervezed. Amikor kész a kép megnézed a hajad, a szemed, a mosolyod, hogy a kép azt az arcodat mutatja-e, ami szerinted a legvonzóbb, és ha minden pipa meg is osztod a képet. A figyelem beszűkül, így könnyel elkerülheti a figyelmedet, hogy a hátad mögött éppen egy szemeteskuka van, vagy olyan dolog történik, amit másvalaki, aki a képet egészben nézi rögtön ki fog szúrni.

Szerencsére a Photoshop jó barátom 💻, így ha ilyen helyzetbe kerülök, pár órás munkával szinte minden megvarázsolható, de a tudatosság sok időt és energiát tud spórolni nekünk.

Első posztomban Viki brandfotózásának történetét osztom meg Veled, és a képein tökéletesen látszik, hogy mekkora tudatossággal figyeltünk a képeinek a hátterére. 

3.) Tudatos beállítás, kompozíció

A tudatos kompozícióval el tudod érni, hogy a figyelem valóban az Általad megmutatni kívánt témára essen, vagy arra irányítsa a figyelmet. A jól komponált kép célja, hogy úgy készüljön el a kép, hogy az a néző számára a legkönnyebben befogadható legyen, ne keltsen figyelemelterelő gondolatokat.

Pár ilyen szabály, amivel kezdőként is bátran próbálkozhatsz:

✔ a legegyszerűbb, és legelterjedtebb a téma középre helyezése,
✔ harmadolás, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a képet függőlegesen elosztod három egyenlő részre, és a központi témáját a kép egyik harmadába helyezed el, mint a fenti, búzamezős képemen,
✔ érdekes eredményhez vezethet az is, hogy ha valami által a központi témára vezeted a képet néző figyelmét, hasonló módon ahogy a második képen a pult szó szerint a modellre vezeti a tekintetet.

4.) Figyelj a vágásra

A kép szakszerű vágásának kőbe vésett szabályaiból, amit én minden esetben megfogadok az, hogy az ízületeknél nem vágom meg a képet.
Újpercek, csukló, könyök, térd, boka. A képeimet úgy szerkesztem, hogy a vágás minden esetben ezen izületek közötti részre essen.

Ezen felül viszont szívesen kísérletezem azzal, hogy úgy vágjam meg a képeimet, hogy azok egyediek legyenek, mindig szem előtt tartva a célt. Azt, amit a képen keresztül bemutatni, érzékeltetni szeretnék.

5.) A valóságnál nincs tökéletesebb

Közhely vagy bölcs igazság…?

☑ A kevesebb néha több!
☑ Keskeny a határ a szexi és a közönséges között!
☑ A valódi szépség belülről indul!

Folytassam még, vagy sejted már mire szeretnék kilyukadni?
Ezek a gondolatok nálam határozottan a megszívlelendő igazságok kategóriájába tartoznak.

Pontosan tudom, hogy a különböző filterekkel, szűrőkkel, a szemed, ajkaid megváltoztatásával mi a célod. Szeretnéd, hogy a képeid „hibáktól” mentesek, tökéletesek legyenek.

Erre való törekvésed közben, viszont fontos szem előtt tartani, hogy nagyon könnyű az esztétikum határait átlépni, mivel annak megtartásához, arra van szükség, hogy teljes mértékben reálisan lásd magadat.

Látom, tapasztalom, hogy a világ nem ezt támogatja, de én a mellé teszem le a voksomat, hogy a valóság gyönyörű 🥇✨🔥 és ennek megmutatására hívlak Téged is.